Slagingspercentage

Slagingspercentage ophogen door oprichten meerdere rijschoolbedrijven

Het is toegestaan om meerdere rijscholen op te richten en op die manier het
slagingspercentage van één van de ondernemingen kunstmatig hoog te houden. Want het is niet frauduleus om meerdere rijschoolbedrijven op te richten en rijbewijskandidaten in te delen, bijvoorbeeld op basis van hun rijtalent. Dat stelt minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu naar aanleiding van Kamervragen over rijscholen die met slagingspercentages sjoemelen. "De markt van de rijschoolbranche is een vrije markt. Wel is het zaak dat er geen valse verwachtingen worden gewekt door rijscholen en dat een kandidaat zich ervan bewust is dat hij zich goed moet informeren."

Slagingspercentage

Door meerdere bedrijven op te richten en apart in te schrijven bij het CBR, kunnen rijscholen hun slagingspercentages kunstmatig opkrikken. Het leerlingenbestand kan immers worden verdeeld. Door de succesleerlingen en de minder goede kandidaten onder andere registratienummers examen te laten doen, wordt het slagingspercentage van alle betere leerlingen samen niet 'vervuild'.

Met de naam van het bedrijf met de `supertalenten', kan de rijschoolhouder vervolgens reclame maken op websites en in advertenties. Want wanneer een rijschool bijvoorbeeld 20 goede leerlingen onder de naam A onderbrengt en 15 ervan slagen in één keer dan is de 75 procent bereikt. Ongeacht hoe de 'slechte' leerlingen onder de naam B het ervan af hebben gebracht.

Kortom: de rijopleiding is een zeer complexe vorm van onderwijs. Door het C gepubliceerde slagingspercentages bieden geen garantie dat een rijschool slagingspercentage geschikt is voor u. Het is aan te raden om eerst bij ver (minimaal twee) rijscholen een proefles te nemen, en kijken of het klikt