Praktijk

Minimum leeftijd

Om praktijkexamen te mogen doen moet je eerst in het bezit zijn van het theoriecertificaat. Voor deelname aan zowel het theorie- als het praktijkexamen moet je minimaal achttien jaar zijn. Deze leeftijdsgrens geldt ook voor de rijlessen. Per 1 november komt er verandering in, kijk voor meer informatie op onze site en vul bij zoeken 2toDrive in.

Het examen

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Vraag je instructeur om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn, zodat het mogelijk is om na het examen het één en ander nog eens door te spreken.

Vooraf

In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

De rit

Dan begint de rit. Deze rit bestaat uit 2 gedeelten, een deel wordt gereden op aanwijzingen en een deel moet er zelfstandig gereden worden. Dit kan middels een navigatiesysteem, clusteropdrachten of het rijden naar een coördinatiepunt. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op tien examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

Na afloop van het examen

Als je bent geslaagd, wordt de uitslag digitaal verzonden en moet je binnen een half jaar het rijbewijs gaan aanvragen bij de gemeente waar je ingeschreven staat.

Fouten

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Als je tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere verrichtingen, dan wordt dit onderdeel overgeslagen bij het eerste examen.

De uitslag

Direct na afloop vertelt de examinator de uitslag. Ben je gezakt, dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren.
Maar wees gerust wij rijden alleen maar examen routes met onze leerlingen daarom doen we geen halen en brengen met onze leerlingen.

Het rijbewijs ophalen

Ongeveer 5 dagen nadat je het rijbewijs hebt aangevraagd kun je het rijbewijs ophalen.